DE SARDINE2019-06-15T10:17:21+00:00
SARDINE WINKEL Het verhaal van De sardine gezond product omega 3 proteïne haring sprot ansjovis

DE SARDINE (SARDINA PILCHARDUS)

De sardine in blik is al 200 jaar een begrip in Frankrijk, Portugal en Spanje. Er was ooit eens een creatieveling uit Nantes die 2 uitvindingen combineerde tot het inblikken van vis. Namelijk het inmaken van voedsel en het vervaardigen van blik. De sardines uit het vissersdorp konden zo wel 20 jaar bewaard blijven. De populariteit voor het eten van sardines steeg hiermee enorm in Frankrijk. De crisis rond 1900 heeft er echter toe geleid dat de fabrieken in Frankrijk ook andere vissen gingen inblikken. Via deze weg is de techniek van het inblikken ook in Spanje en Portugal terechtgekomen.

Het voordeel van de sardines uit blik is dat je ze goed kan bewaren over een langere periode. Het is zelfs zo dat ze na 2 tot 3 jaar liggen beter smaken. Dit is waarom elk huishouden in deze mediterrane landen een paar blikjes sardines in huis heeft. Eten is hier belangrijk en het is een ideaal product dankzij de snelle bereidingstijd. Je hoeft dus geen uren in de keuken te staan om je gasten te verwelkomen met een heerlijk gerecht op tafel.

THE STORY BEHIND …

In de jaren ‘80 en ‘90 liep de verkoop van het product zo goed, dat de sardine overbevist werd. Om te voorkomen dat de sardine met uitsterven werd bedreigd zijn er door de Europese Unie in 2001 regels gemaakt. Deze stelden dat er vanaf heden 7 soorten vis als sardine verkocht mogen worden. Deze vissen kunnen we onderverdelen in vier visgroepen (Families).

Sardine

(Sardina)

Haring

(Harengus)

Sprot

(Sprattus)

Ansjovis

(Engraulis)

De SARDINE WINKEL verkoopt enkel de sardina pilchardus, omdat dit de echte sardine is. Al deze soorten behoren tot de haringachtigen (Clupeiformes). Met andere woorden: de sardine is een soort haring. Ansjovis valt een beetje uit de toon. Deze visjes vallen wel onder de haringachtige, maar niet binnen de haringfamilie, zoals de overige drie soorten. Een verschil is dat hij veel zout kan verdragen, maar is niet van zichzelf zo zout als wij hem kennen. Gepekelde ansjovis ligt een maand in zout te weken.

(Bron: Voedsel en Waren autoriteit)

De sardine heeft dus heel wat te verduren gehad. Dit heeft ertoe geleid dat de sardine in landen waar het product nooit een delicatesse is geweest minder populair is geworden. Nederland kan in dit geval beter overweg met de haring. Maar hoe komt dit? Dit komt omdat we de sardine nog nooit in ons eetpatroon hebben opgenomen. Daarnaast wordt er maar een klein procent van alle sardinemerken aangeboden in Nederland en dit zijn vaak de sardines van grote merken. De grote merken die zich richten op de winst en niet op de kwaliteit van de vis. Ze doen er daarnaast ook niks aan om het product aantrekkelijk te maken.

Toch is de sardine een mega gezonde vis. Het product is rijk aan omega-3 en bevat veel gezonde vetten. Het past ideaal bij de gezonde levensstijl die steeds aantrekkelijker wordt. Er zijn meerdere ondernemers die hier hun kansen in zien. Zo zijn er de laatste jaren al een aantal creatieve concepten ontstaan in het buitenland. De buitenkant van het blikje heeft ook kennisgemaakt met de marketing. Er is een ware trend op gang gekomen om de blikjes te voorzien van een artistieke opdruk. De ‘design’ sardines van hoge kwaliteit zijn tegenwoordig echte kunstwerkjes. vindt ze in ons assortiment!

SARDINE WINKEL De sardine delicatesse uit Frankrijk Spanje en Portugal ingeblikt conserven gezond
sardinewinkel exclusieve sardines voor particulier en horeca