SCOMBER SCOMBRUS

De makreel, oftewel de Scomber Scombrus is een prachtige vis die voorkomt in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland tot aan de Middellandse zee, maar ook in de Noordzee en Oostzee. De makreel is een snelle jager. Hij zwemt dicht onder de oppervlakte van het water en is gebouwd op snelheid. Met zijn borstvinnen kan hij een korte draai maken. Zo vangt hij snelle vissen, die minder wendbaar zijn dan hijzelf.

De vissen leven in grote scholen. Door de flitsende beweging en zilverachtige schittering van zo’n school raken achtervolgers in verwarring. Elke vis op zichzelf is daardoor betrekkelijk veilig.

De huid van de makreel
Verse makreel gevangen in de Atlantische Oceaan

HET JUISTE SEIZOEN

Makreel kan worden gevangen tussen juni en maart. In de eerste maanden van deze periode zwemt de vis van de Noorse kust tot aan de Britse eilanden. Vanaf daar trekken ze richting de golf van Biskaje. Tijdens deze periode is het vetgehalte optimaal. Alle makreel uit ons assortiment wordt gevangen in het juiste seizoen. Bij het samenstellen van ons assortiment staan kwaliteit en duurzaamheid voorop. Hoewel de makreel niet overbevist is, vinden we het belangrijk dat alle vis op de juiste manier, in de juiste periode wordt gevangen.

VISSEN MET VERSTAND

In al onze producten is enkel de Europese makreel, de Scomber scombrus, verwerkt. Dit is de makreel die doorgaans door de meeste visserijen wordt gevangen. Bedrijven die andere soorten makreel gebruiken moeten volgens de wetgeving de exacte naam van de betreffende vis opgeven.

Al onze makreel wordt gevangen met de zogeheten ‘pelagische trawltechniek’ Een trawler is een vissersschip dat met een trechtervormig net vist. Het voordeel hiervan is dat het bijvangstpercentage marginaal is. Dit komt omdat de makreel een pelagische vissoort is en die bevinden zich in de bovenste waterkolommen van de Oceaan. Zo blijft de fauna op de bodem van de zee intact. Daarnaast krijgen grotere en kleinere vissoorten de kans om te ontsnappen dankzij speciale openingen in het net en zijn er speciale camerasystemen waardoor men tijdens het vissen een real-time videofeed krijgt van de vis die de trawl inzwemt. Is dit niet de beoogde soort of is de vis te klein, dan kan de trawl voortijdig binnen gehaald worden.

INITIATIEF NEMEN

Er zijn wereldwijd geen specifieke voorschriften voor het inblikken van makreel. Frankrijk heeft hierin een goed initiatief genomen. De beste conservenfabrieken in het land hebben nieuwe normen en voorschriften ontwikkeld om de kwaliteit van het eindproduct te kunnen garanderen. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar de soort, de presentatie, de toegevoegde ingrediënten en het milieu.

Makreel filet van La belle-iloise
La Perle des Dieux Makreel

ALTIJD EEN GOEDE KEUZE!

Makreel heeft heerlijk stevig rood visvlees. Het enige nadeel is dat het vlees heel snel bederft. Om deze reden wordt de vis vaak gerookt of ingeblikt aangeboden. Na dat de makreel in de conservenfabriek is aangekomen wordt het handmatig ontdaan van zijn ingewanden. Hierna wordt het gekookt in bouillon en zo behoudt het al zijn smaken. De vis wordt hierna samen met toevoegingen van andere ingrediënten ingeblikt.

Makreel in blik is het hele jaar door beschikbaar. Het is een vette vis en goed te combineren met andere ingrediënten, veelzijdig dus! Makreel is net als sardines rijk aan omega3. Daarnaast bevat het ook veel vitamine D, jodium, fosfor en magnesium.

De MAKREEL WINKEL

De MAKREEL WINKEL verkoopt enkel de Scomber scombrus, omdat dit de juiste makreel is die voldoet aan opgestelde AFNOR voorschriften. Onze missie is om het imago van vis uit blik in Nederland te verbeteren en mensen te stimuleren om te kiezen voor producten die op een milieuvriendelijke wijze zijn gevangen. Bij ons vindt u het grootste assortiment vis uit blik van Nederland. We selecteren al onze merken met oog op kwaliteit en duurzaamheid.

Weten wat je eet en waar dat vandaan komt, dat vinden we belangrijk. Laat u verrassen door ons assortiment. Achter elk product zit een uniek verhaal…

De MAKREEL WINKEL

Bourgondisch genieten, op een verantwoorde wijze!