VAN NOODZAAK NAAR DELICATESSE
Sardines in blik zijn al meer dan 200 jaar een begrip in mediterrane landen zoals Frankrijk, Spanje & Portugal. Wat begon als noodzaak is uitgegroeid tot een wereldbekende delicatesse.
Een noodzaak voor Napoleon die een uitvinding zocht om zijn soldaten makkelijker van eten te kunnen voorzien. Napoleon loofde een beloning uit voor wie een techniek bedacht om voedsel langer te kunnen bewaren. Nicolas François Appert, een Franse suikerbakker, experimenteerde jarenlang en won de prijs in 1809. Door voedsel te conserveren in luchtdichte glazen flessen kon het veel langer bewaard blijven.
DE EERSTE SARDIENTJES UIT BLIK
Ondanks dat de Nicolas de prijs had gewonnen was het geen ideale uitvinding. De glazen flessen waren zwaar en breekbaar. Niet handig om te vervoeren dus…
Zijn landgenoot Pierre Durant had hier een oplossing voor. Hij bedacht in 1810 het eerste conservenblik. Dit blik was de geboorte van een nieuwe industrie. De houdbaarheidsdatum van eten en voornamelijk vis kon hiermee ruim 20 jaar worden verlengd. De populariteit voor het eten van sardines steeg hiermee enorm in Frankrijk. De crisis rond 1900 heeft er echter toe geleid dat de fabrieken in Frankrijk ook andere vissen gingen inblikken. Via deze weg is de industrie ook in Spanje en Portugal terechtgekomen.
EN TOEN WAS DE SARDINE OP
In de jaren ’70 en ’80 liep de verkoop van sardines uit blik zo goed, dat de sardine overbevist werd. Om te voorkomen dat de sardine met uitsterven werd bedreigd en om aan de blijvende vraag te voldoen werden er alternatieven bedacht. Ze gingen in Canada bijvoorbeeld haring gebruiken, in Australië de elft en in Peru de Ansjovis. Dat werd een beetje verwarrend, dus besloot Noorwegen, toen de voorzitter van de Codex Alimentarius Commission, het te standaardiseren.
ALLE SARDIENTJES ZIJN VISSEN, MAAR NIET ALLE VISSEN ZIJN SARDIENTJES..
Deze Codex is het ‘voedselboek’ dat internationale normen voor voedselproducten vaststelt.
Alle landen konden de vissen die zij als sardine verkochten, opsturen naar het Noorse laboratorium. Als de smaak en structuur genoeg overeenkwamen met die van de sardine, gaven ze groen licht. Zo kwamen ze op twaalf soorten vis die als ingeblikte sardine verkocht mogen worden.
Deze vissen kunnen we onderverdelen in vier visgroepen (Families).
Al deze soorten behoren tot de haringachtigen. Met andere woorden: de sardine is een soort haring. Ansjovis valt een beetje uit de toon. Deze visjes vallen wel onder de haringachtige, maar niet binnen de haringfamilie, zoals de overige drie soorten. Een verschil is dat hij veel zout kan verdragen, maar van zichzelf niet zo zout als wij hem kennen.
SARDINE
(Sardina)
HARING
(Harengus)
SPROT
(Sprattus)
ANSJOVIS
(Engraulis)
VANDAAG DE DAG
Gelukkig wordt de sardine vandaag de dag niet meer overbevist. Dit betekent helaas niet dat de internationale wetgevingen zijn teruggedraaid. Er mogen nog steeds 12 soorten vis als sardientjes uit blik verkocht worden. Ten voordele van de grote merken die een goedkoop product kunnen wegzetten, maar ten nadele van de kwaliteit en naam van de echte sardine.
De enige voorwaarde is dat als er een andere vis in het blikje wordt gestopt, de producent de Latijnse naam van de vis bij de ingrediënten moet vermelden.
De sardine heeft dus heel wat te verduren gehad. Dit heeft ertoe geleid dat de sardine in landen waar het product nooit een delicatesse is geweest minder populair is geworden. Nederland kan in dit geval beter overweg met de haring. Maar hoe komt dit? Dit komt omdat we de sardine nog nooit in ons eetpatroon hebben opgenomen. Daarnaast wordt er maar een klein procent van alle sardinemerken aangeboden in Nederland en dit zijn vaak de sardines van grote merken die zich richten op de winst en niet op de kwaliteit van de vis.
De SARDINE WINKEL verkoopt enkel de sardina pilchardus, omdat dit de echte sardine is. Onze missie is om het imago van vis uit blik in Nederland te verbeteren en mensen te stimuleren om te kiezen voor producten die op een milieuvriendelijke wijze zijn gevangen. Bij ons vindt u het grootste assortiment vis uit blik van Nederland. We selecteren al onze merken met oog op kwaliteit en duurzaamheid.
Weten wat je eet en waar dat vandaan komt, dat vinden we belangrijk. Laat u verrassen door ons assortiment. Achter elk product zit een uniek verhaal…
De SARDINE WINKEL
Bourgondisch genieten, op een verantwoorde wijze!