SALADE NIÇOISE MET TONIJN EN ANSJOVIS UIT BLIK

Totale bereidingstijd: 20 minuten | Porties: 2 personen | lunch

Vraag tien chef-koks naar het recept voor een salade niçoise en je krijgt tien versies – allemaal verschillend en allemaal omschreven als het meest authentieke en traditionele recept. Het mag een punt van discussie zijn in culinaire kringen of deze mediterrane salade tomaten, sperziebonen of hardgekookte eieren moet bevatten, maar een feit is dat in de meeste salades alle deze genoemde ingrediënten worden gebruikt.

In onze versie van de salade niçoise gebruiken we tonijn en ansjovis uit blik van Ortiz. Als variatie kun je bijvoorbeeld blokjes paprika toevoegen en, om de vinaigrette te variëren, kun je een theelepel dijonmosterd toevoegen.

INGREDIËNTEN

  • 250 g Ortiz witte tonijn in olijfolie (2 blikjes)
  • 100 g Ortiz ansjovis (2 blikjes)
  • 2 kroppen kropsla
  • 100 g sperziebonen
  • 4 tomaten
  • 2 middelgrote, vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld roseval)
  • 2 eieren
  • 50g zwarte olijven
  • Halve witte ui
  • 3 tot 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout
Salade nicoise met tonijn en ansjovis

BEREIDING

Mise en place (voorbereiding):

  1. Schil de aardappelen en kook ze beetgaar. Snijd ze in partjes. Een andere tip is om de aardappelen beetgaar te koken in de schil. Leg ze vervolgens een paar minuten in ijswater. Vervolgens kun je de schil er heel makkelijk afhalen.
  2. Kook ondertussen de eieren voor ongeveer 10 minuten (hardgekookt). Laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in kwarten.
  3. Dop sperziebonen en blancheer ze (beetgaar koken à 3 minuten en in ijswater laten afkoelen).
  4. Draai de binnenste (lichtgroene, knapperige) bladeren uit de kropsla en was deze vervolgens. Laat ze uitlekken en droog ze in slacentrifuge of met een theedoek.
  5. Maak een vinaigrette dressing door de olijfolie, azijn en een snuf zout en peper te kloppen tot een mooi glad mengsel.
  6. Snijd de tomaten in partjes.
  7. Snijd de ui in flinterdunne reepjes.

De salade afmaken

  1. Bekleed de borden met de slablaadjes.
  2. Verdeel de sperziebonen, gekookte eieren en tomaten over de sla.
  3. Haal de vis uit de blikjes en verdeel deze over de borden.
  4. Bestrooi het geheel met de vinaigrette en garneer af met de olijven en ui.

Eet Smakelijk!

Tip van de chef:

Een vinaigrette is een dressing op basis van olie en azijn. Met zo weinig ingrediënten is het van belang dat je olie en azijn van goede kwaliteit gebruikt.

Vis uit blik van Ortiz