POKÉBOWL MET MAKREEL UIT BLIK

Totale bereidingstijd: 30 minuten | Porties: 2 personen | lunch/diner

Koken met verse ingrediënten vind ik het lekkerst. Het liefst bepaal ik, na wat kookfilmpjes te hebben gekeken op YouTube, op de dag zelf wat we ’s avonds gaan eten. Toch is boodschappen doen voor twee personen soms lastig. Je houdt namelijk wel eens wat over. Na een paar dagen sta ik dan weer voor de leuke uitdaging: wat ga ik maken met alle overgebleven ingrediënten?

Gelukkig komt een blikje vis altijd van pas!

Bij deze een recept voor een heerlijke pokébowl met makreel uit blik. Het fijne aan een pokébowl is dat je de meeste ingrediënten goed kunt voorbereiden. Zo hoef je niet zo lang in de keuken te staan als je bijvoorbeeld vrienden hebt uitgenodigd om te komen eten. Daarnaast laat dit gerecht het toe om altijd iets unieks op tafel te zetten. Jij bent de baas en jij bepaalt welke ingrediënten je gebruikt. Dit kunnen overgebleven groentes uit je koelkast zijn of neem eens een kijkje bij de toko voor wat meer exotische groente- en fruitsoorten.

pokébowl met makreel uit blik

INGREDIËNTEN

  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 100 gram quinoa
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 100 gram sojabonen
  • 1 komkommer
  • 1 winterpeen
  • 2 radijsjes
  • 1 mango
  • 1 paprika
  • 1 blikje makreel met bergamot citroen en dille
  • 100 ml volle Franse kwark
  • sesamzaadjes
  • peper en zout
  • 1 eetlepel rijstazijn/witte wijnazijn
  • 1 theelepel suiker

BENODIGDHEDEN

  • Koksmes
  • Officemes
  • Snijplank
  • Schuimspaan
  • Glazen kom of maatbeker
  • Steelpan of pan met dikke bodem
  • Kookpan
  • houten lepel

BEREIDING

De voorbereiding van de rijst:

  1. Zet een steelpan met water op het vuur en breng dit aan de kook.
  2. Zodra het water kookt, voeg je de zilvervliesrijst en de quinoa toe. Laat 8 minuten koken.

Roer af en toe met een (houten)lepel door het water. Zo voorkom je dat de rijst aan de bodem van de pan blijft plakken.

  1. Maak ondertussen een dressing door het sap van een halve citroen, twee eetlepels extra vierge olijfolie en een snuf peper en zout te mengen in een kommetje.
  2. Na 8 minuten koken is de mix van rijst en quinoa gaar. Giet de mix af en meng er vervolgens de dressing doorheen. Leg een theedoek over de pan met rijst en quinoa en zet het geheel apart.

De groente en toppings voorbereiden:

  1. Zet een steelpan met water op het vuur en breng dit aan de kook.
  2. Zodra het water kookt voeg je de sojabonen toe. Blancheer de bonen zo’n 6 minuten.
  3. Zet ondertussen een kom met ijskoud water klaar.
  4. Na 6 minuten koken zijn de bonen beetgaar. Schep de bonen met een schuimspaan over in de kom met ijswater.

Rauwe sojabonen bevatten lectine. Lectine is een natuurlijke gifstof. Door sojabonen te verhitten wordt de lectine onschadelijk gemaakt. In dit geval blancheren we de bonen. Blancheren is een techniek waarbij je groente kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Door sojabonen te blancheren worden ze knapperig en beetgaar. Ook blijft de kleur hierdoor mooi groen.

  1. Snijd met een dunschiller de komkommer over de lengte in reepjes. Rol deze op en zet apart.
  2. Snijd een halve winterpeen julienne, in de dunne reepjes. Zet apart
  3. Snijd een halve paprika brunoise, in kleine blokjes. Zet apart.
  4. Snijd een halve mango brunoise, in kleine blokjes. Zet apart
  5. Snijd de radijs in dunne plakjes en leg deze in een kommetje.
  6. Voeg 1 eetlepel rijstazijn en 1 theelepel suiker toe aan het kommetje. Meng dit met de plakjes radijs en zet apart.
  7. Maak het blikje makreel open en haal de makreel voorzichtig uit het blikje. Leg de makreel op een kleine snijplank. Bewaar het vocht. Verwijder de peperkorrels uit het vocht en van de makreel. Deze kun je weggooien.
  8. Maak een dressing. Meng 100 ml volle Franse kwark met 2 à 3 eetlepels van het vocht uit het blikje. Gebruik eventueel meer van het vocht als je dat lekker vindt.
  9. Snijd de avocado in mooie plakjes.

Snijd de avocado pas vlak voor het opdienen. Gesneden avocado wordt namelijk snel bruin.

De pokébowl maken:

Nu is het leukste moment aangebroken! Creëer jouw eigen pokébowl met de ingrediënten die je net hebt voorbereid. Hier geef ik je een voorbeeld hoe je deze pokébowl kan samenstellen.

  1. Verdeel de mix van rijst en quinoa over twee kommen.
  2. Schep wat van de kwarkdressing over de rijst.
  3. Dresseer de groente en de makreel netjes over de rijst.
  4. Top af met wat sesamzaadjes en nog wat van de kwarkdressing.

Uiteraard kun je met dit gerecht alle kanten op. Zo kun je heel gemakkelijk ingrediënten toevoegen of weglaten. Maak het zoals jij het lekker vindt.

Eet Smakelijk!

Pokébowl met makreel uit blik