SALADE MET GEROOSTERDE PAPRIKA EN SARDINES
Voorgerecht | 2 personen | 60 min. bereidingstijd
De lente is begonnen! Hier heb ik lang naar uitgekeken. Lekker lunchen in de zon met een goed glas wijn. Het is bijna zo ver. Helaas zit het weer nog niet helemaal mee en lunch ik tot op heden nog binnen. Om toch goed voorbereid te zijn op het mooie weer is hier alvast een recept voor een lekkere, frisse salade.
Deze salade gaat goed samen met een Spaanse of Portugese witte wijn zoals een Albariño, Vinho Verde of Verdejo.
HET BESTE UIT BLIK
Voor deze salade heb ik de sardines met gegrilde paprika van La Perle des Dieux gebruikt. De sardientjes van La Perle des Dieux worden gevangen voor de kust van Bretagne. Deze sardines zijn mooi vet en zacht van smaak. Doordat ze ingeblikt zijn met verse paprika passen ze ideaal bij dit recept. Ben je benieuwd naar het merk La Perle des Dieux? Je kunt op deze pagina wat meer lezen over het merk. Op deze pagina kun je de sardines bestellen.
INGREDIËNTEN
- 1 à 2 rode paprika’s
- 1 à 2 kroppen romaine sla (bindsla)
- Een paar takjes verse platte peterselie
- Extra vergine olijfolie
- Sherryazijn
- Gerookte paprikapoeder
- 1 blikje sardines met gegrilde paprika van La Perle des Dieux
- Zout en gemalen peper
BENODIGDHEDEN
- 2 mengkommen
- Snijplank
- Gaspit of oven
- Ovenschaal
- Aluminium vleestang
- Vershoudfolie
BEREIDING
Het roosteren van paprika’s kan op twee manieren. Bij voorkeur gebruik je een gaspit of een barbecue. Heb je dit niet tot je beschikking kun je de paprika’s ook roosteren in de oven. Hieronder staan beide manieren beschreven. De paprika’s kun je één of zelfs twee dagen van tevoren roosteren en marineren. De smaak wordt hierdoor intenser.
Paprika’s roosteren in de oven
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten en zaadjes.
- Leg de helften in een ovenschaal met de kant van de schil naar boven.
- Plaats de ovenschaal met de paprika’s in de oven en rooster ze tot ze zwart geblakerd zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
- Haal de ovenschaal uit de oven en schep de paprika’s met een vleestang in de mengkom. Dek de mengkom vervolgens af met vershoudfolie en laat de paprika’s 15 tot 20 minuten afkoelen.
Paprika’s roosteren op het fornuis of de barbecue
- Zet een gaspit op een laag vuurtje en leg de paprika op de pannendrager.
- Zet vervolgens het vuur hoger en zorg dat de vlammen de paprika raken.
- Laat de paprika 2 tot 3 minuten per kant roosteren. De paprika draai je met een aluminium vleestang.
- Als de paprika zwart geblakerd is, leg je de paprika in de mengkom. Dek de mengkom vervolgens af met vershoudfolie en laat de paprika’s 15 tot 20 minuten afkoelen.
De paprika’s marineren
- Als je de paprika’s op een gaspit hebt geroosterd, halveer je ze en verwijder je de zaadlijsten en zaadjes.
- Leg de paprikahelften op een snijplank met de schil naar boven. Verwijder de schillen voorzichtig met een officemes of door ze er met de achterkant van een lepel af te schaven.
- Snijd nu mooie brede repen van de paprika’s.
- Leg de paprikarepen in een mengkom en voeg 2 tot 3 eetlepels extra vergine olijfolie, 2 tot 3 eetlepels sherryazijn en een mespuntje gerookte paprikapoeder toe aan het geheel.
- Mix het geheel, dek de mengkom af en laat de paprika’s rusten. Dit kan een of twee dagen van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Maak je alles à la minute, zorg dan dat je de paprika’s minimaal 10 minuten laat rusten.
De salade voorbereiden
- Verwijder de buitenste bladeren van de kroppen romaine sla en snijd de stronk weg. Deze is taai en bitter.
- Haal alle bladeren voorzichtig uit elkaar, was ze met koud water en dep ze voorzichtig droog.
- Snijd de bladeren nu in stukken van ongeveer twee bij twee centimeter. Dit hoeft niet perfect te zijn.
- Doe alle sla in een mengkom.
- Pak 3 takjes verse bladpeterselie en haal de blaadjes er af. Voeg deze toe aan de sla. Je kunt naar eigen smaak meer of minder peterselie toevoegen.
- Open het blikje sardines en leg de sardines voorzichtig op een snijplank.
- Optioneel: Snijd met het officemes de sardines over de lengte aan de rugkant in. De bovenste helft van de sardine komt nu los. Leg deze helft voorzichtig met de binnenkant naar boven, naast de andere helft. Verwijder voorzicht de ruggengraat die te vinden is op één van de helften.
- Snijd de sardines doormidden en voeg ze toe aan de sla.
- Voeg de helft van de paprikamarinade toe aan de sla (nog niet de paprika’s).
- Mix het geheel.
De salade afmaken
- Pak een bord en verdeel hierover de helft van de paprikarepen.
- Leg hierop de slamix met de sardines.
- Leg de rest van de paprikarepen over de slamix.
- Dresseer het geheel af met een eetlepel van de paprika marinade, een scheutje extra vergine olijfolie, een paar druppeltjes sherryazijn, een snufje zeezout en een paar draaien versgemalen peper.
Eet Smakelijk!
Geef een reactie