Sardines met witte wijnen uit de Piemonte! 

WELKOM BIJ DE WIJNMETVIS! BLOG

Het is een prachtige zomerse dag en ik ben uitgenodigd door Annemieke Punte van Qlina Foodweb voor een wijnproeverij. Mijn eerste wijnproeverij! Annemieke importeert wijnen uit de Piemonte en misschien ken je haar al uit het artikel dat ik eerder schreef: Topwijnen uit de Piemonte!

Annemieke is weer op zoek gegaan naar nieuwe wijnen uit haar favoriete streek om toe te voegen aan haar assortiment. Ze heeft haar testpanel gevraagd om bij elkaar te komen en ook ik mag deze keer deelnemen om feedback te geven. Wat een eer! Tijdens het proeven neemt Annemieke mij in haar verhalen mee door de Piemonte. Ik proef nieuwe, uitdagende wijnen en word verrast door alle smaken en geuren. Het mooie aan dit assortiment is dat je de wijnstreek leert kennen door het glas dat je drinkt.

Nadat ik alle nieuwe wijnen heb mogen proeven springt er voor mij toch één wijn uit. Een wijn die alles in zich heeft om gecombineerd te worden met vis uit blik.

PODERI CELLARIO VINO BIANCO “IL VINO CHE NON C’E”

DE WIJN DIE ER NIET IS…

Fausto, wijnmaker en eigenaar van Poderi Cellario in de Langhe streek staat bekend om zijn originaliteit. De wijnmaker produceert alleen wijnen met inheemse, Piemontese druivensoorten en dit zorgt voor unieke resultaten zoals deze blend van de malvasia en nascetta druif. Op het etiket staat “il vino che non c’e”, oftewel de wijn die er niet is. Deze naam is tot stand gekomen toen Fausto werd benaderd door een dorpsgenoot. Een oude man, aan het eind van zijn leven die zich geen raad meer wist met de wijnstokken die hij beheerde op zijn land. Hij kwam zijn stokken aan Fausto schenken, maar wist niet meer welke druivensoorten er aan de stokken groeiden. De wijnmaker liet zijn creativiteit los op deze verloren wijngaard en het resultaat is verbluffend! Een natuurlijke wijn, twee jaar gerijpt op amforen en één jaar op fles. In de neus zeer aromatisch, ietwat kruidig, hints van geel fruit en bloemige tonen. In de mond onthult het een aangename frisheid met mooie zuren. Het heeft iets weg van een Duitse riesling. Een beetje wild, maar dat pas perfect bij deze wijn en zijn maker!

PODERI CELLARIO VINO BIANCO “IL VINO CHE NON C’E”

Strogeel, in de neus zeer aromatisch, ietwat kruidig, hints van geel fruit en bloemige tonen. In de mond onthult het een aangename frisheid met mooie zuren. Deze wijn past perfect bij het voorgerecht, visgerechten, maar ook bij kazen.

 • Wijnsoort: Witte wijn
 • Druif: Nascetta, Malvasia
 • Land: Italië
 • Streek: Langhe
 • Alcohol: 12,5%
 • Producent: Poderi Cellario
 • serveertemperatuur: 8/10°C
 • Dit product is lekker bij Sardines op olijfolie met wintertruffel
Vino Bianco Il Vino che non c'è - Poderi Cellario
PODERI CELLARIO “SÈ” LANGHE DOC NASCETTA

DE VERGETEN DRUIF

Na de proeverij haalt Annemieke nog een andere fles op. Een nascetta uit 2016. De nascetta is een inheemse druif uit de Piemonte en was in de 19de eeuw zeer populair. De nebbiolo druif, waar de welbekende barolo van wordt gemaakt heeft de druif echter een beetje verdrongen. De druiventrossen van de nascetta zijn niet al te groot en de opbrengst is laag. Wellicht is dit ook de reden geweest voor de wijnboeren om te kiezen voor een alternatief. Toch is de wijn niet helemaal vergeten. Sinds het einde van de vorige eeuw wordt er weer geëxperimenteerd met de druif en is deze bezig met zijn comeback! Poderi Cellario was een van de eerste producenten die de nascetta herontdekte. Sinds de oogst van 2010 heeft de wijn zijn eigen DOC en zijn er zelfs al enkelen die spreken van de nieuwe koning der witte wijnen. Potentie heeft die zeker! De wijn gaat perfect samen vis, vlees en kaas.

PODERI CELLARIO “SÈ” LANGHE DOC NASCETTA

Deze zeldzame witte wijn van de nascetta druif brengt een mooi boeket aan bloemen, honing en kruiden naar voren. Een zeer aangename, fruitige smaak met een hint van peper en verfrissende zuren. De rijping op eikenhouten vaten voegt een mooie complexiteit toe aan de karakteristieke smaak. Hierdoor kan de wijn ook wat langer bewaard worden.

 • Wijnsoort: Witte wijn
 • Druif: Nascetta
 • Land: Italië
 • Streek: Langhe
 • Alcohol: 13%
 • Oogstjaar: 2016
 • Producent: Poderi Cellario
 • serveertemperatuur: 13°C
 • Dit product is lekker bij: Sardines op olijfolie met groene peperkorrels
Nascetta 2016 Langhe Doc - Poderi Cellario

ALLEBEI DE WIJNEN ZIJN VERKRIJGBAAR VIA QLINA FOODWEB!

Qlina Foodweb - Annemieke Punte

COMBINEER DEZE WIJNEN MET ONZE PRODUCTEN