PASTA PUTTANESCA

hoofdgerecht, 2 personen 45 min. bereidingstijd

Een pasta met een geheimzinnige herkomst.. pasta puttanesca

Ik ben weer in mijn kookboeken gedoken om op zoek te gaan naar een nieuw recept. De Italiaanse keuken blijft mij verrassen. Terwijl ik aan het bladeren ben, vallen mijn ogen op het woordje ‘ansjovis’. Ik blader terug en zie een plaatje van een heerlijke pasta met de titel: Linguine met ansjovis, olijven en kappertjes. Oftewel linguine alla puttanesca. Toch een vreemde naam voor een pasta. Ik weet namelijk dat puttana zoiets als prostituee betekent in het Italiaans..

In het kookboek lees ik inderdaad dat de naam van de pasta zich ontleent aan het woord puttana. Maar ook dat niemand precies weet waarom het zo wordt genoemd. De geheimzinnigheid van dit recept trekt mij en ik heb eigenlijk direct zin om deze pasta met verse tomatensaus te maken. Het is perfect weer voor een licht verteerbare pasta!

terras Italiaans restaurant

HET BESTE UIT BLIK

Op het internet vind ik meer verhalen over de herkomst van de pasta. Eén die beter aansluit bij het recept gaat over een restaurant uit de 20ste eeuw op het eiland Ischia, dichtbij Napels. Na sluitingstijd komt er een stel vaste gasten aan bij het restaurant en vragen de eigenaar of zij misschien nog iets kunnen eten. De eigenaar heeft geen verse ingrediënten meer in huis, maar wil zijn gasten niet met een lege maag naar huis sturen. Hij kijkt in zijn voorraadkast en zet een verbazingwekkend lekkere pasta op tafel. Pasta alla puttanesca.

Het voordeel aan deze pasta is dat bijna alle ingrediënten lang houdbaar zijn. Wellicht heb je ze al in huis!

Ingrediënten Pasta Putanesca

INGREDIËNTEN

  • 5 pruimtomaten (ongeveer 450 gr.)
  • 1 grote teen knoflook
  • Ongeveer 50 gram zwarte olijven
  • 1 sjalotje
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • Bladpeterselie
  • 250 gram linguine
  • Stokbrood
  • 1 blikje ansjovisfilet op olijfolie van Ortiz

BENODIGDHEDEN

  • Koksmes
  • Officemes
  • Snijplank
  • Schuimspaan
  • Glazen kom of maatbeker
  • Steelpan of pan met dikke bodem
  • Kookpan

BEREIDING

De tomaten ontvellen

  1. Vul een steelpannetje met water en breng dit aan de kook. Zorg dat de tomaten straks helemaal onder water kunnen staan.
  2. Pak de tomaten en kruis deze aan de onderkant in.
  3. Pak een mengkom of maatbeker en vul deze met ijswater. Mocht je geen ijsblokjes hebben kun je ook alleen koud water gebruiken.
  4. Als het water zachtjes kookt haal je de pan van het vuur.
  5. Leg de tomaten met een schuimspaan in het kokende water.
  6. Wacht 30-45 seconden en dompel de tomaten daarna in het ijswater.
  7. Ontvel nu de tomaten. Begin bij het kruis dat je vooraf hebt ingesneden.

Door de tomaten eerst in het kokende water te leggen en vervolgens in koud water te dompelen laat het vel makkelijk los.

De voorbereiding van de saus

  1. Snijd de tomaten in kwarten. Verwijder de pitjes en het vruchtvlees.
  2. Snijd nu de zwarte olijven in ringen of in stukjes.
  3. Hak wat peterselie fijn.
  4. Halveer de sjalot en verwijder het bovenste en onderste gedeelte van beide helften. Haal nu de schil er af.
  5. Ontvel de knoflook en snijd deze fijn.
  6. Maak het blikje ansjovis open. Snijd de helft van de inhoud in kleine stukjes. Bewaar de andere helft op een bordje. Zorg dat je de olie in het blikje niet weggooit.

De saus maken

  1. Verhit de olie uit het blikje in een steelpan met dikke bodem.
  2. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak deze ongeveer 2 minuten op zacht vuur. Roer regelmatig.
  3. Voeg de fijngesneden ansjovis toe en bak eventjes mee.
  4. Voeg de olijven, kappertjes en tomaat toe.
  5. Breng het geheel op smaak met cayennepeper en Italiaanse kruiden.
  6. Leg nu een deksel op de pan en laat het geheel 25 minuten zachtjes koken.

De pasta afmaken

  1. Vul een kookpannetje met water en breng dit met wat zout aan de kook.
  2. Voeg de linguine toe en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  3. Snijd wat brood in plakjes.
  4. Giet de linguine af en doe deze in een warme schaal.
  5. Schenk de pastasaus in de schaal en meng deze met 2 vorken goed door de pasta.
  6. Garneer met peterselie en de overgebleven ansjovisfilets.

Eet Smakelijk!

Pasta Putanesca